mandag den 13. april 2020

Quangs sprøde morgenboller


De her boller kunne lige så godt tilskrives min datter Mie, men nu var det lige Quangs version, jeg lærte under en dejlig påskeferie i deres nye sommerhus på Røsnæs. De er meget lette, meget hurtige og meget lækre. De er fulde af fuldkorn og kræver et minimum af arbejdsindsats. Alt du skal gøre er at røre den våde dej sammen, lige før du går i seng og stille den i køleskabet. Om morgenen tænder du for ovnen (med en bageplade i) og venter til den er helt varm (225 gr.) Og så i ovnen i 15-20 minutter. Du får ikke engang mel (eller dej) på hænderne.

Ingredienser

6 dl vand
1/4 pk. gær (12,5 gr.)
4 dl hvedemel
2 dl rugmel
1 dl havregryn
1 dl grahamsmel
2 tsk salt

Sesamfrø til drys

Fremgangsmåde

Lige før du går i seng tager du lunkent (ikke for varmt) vand fra hanen og putter det i skålen. Tilsæt gæren og rør den ud. Tilsæt alt det tørre og rør det sammen med en grydeske. Det bliver en fugtig grødlignende substans, og du behøver ikke røre længe - det skal bare lige hænge sammen. Du kan variere meltyperne i det uendelige efter hvad du har i køkkenskabet og hvad du kan lide, men der skal være hvedemel i for at sikre en god hævning. Skålen skal være så stor, at dejen kan hæve til dobbelt størrelse.

Når dejen hænger sammen (det tager højst 5 minutter) dækker du skålen med et klæde eller med plastfolie og sætter den i køleskabet

Om morgenen sætter du en plade i ovnen og tænder den på 225 gr. varmluft. Så får du tiden til at gå med morgenting, indtil ovnen er helt varm. Tag den varme plade ud. Sæt med en våd spiseske dejen i klatter (12-16 stk.) på et stykke bagepapir på den varme plade og drys med sesamfrø. Put dem ind på midterrillen i ovnen og bag dem ved 225 gr. til de er lysebrune - ca. 15-20 minutter.

Om sprødhed:

Smagen sidder i høj grad i skorpen, og de her boller er så sprøde at de knaser, når du sætter tænderne i dem. Det skyldes i høj grad, at de kommer ind i en helt varm ovn - så hvis du springer det der med at varme ovnen (og pladen) op, så mister du sprødheden.

Mums - god morgen til alle og tak til Mie og Quang :)





Ingen kommentarer: