torsdag den 11. oktober 2007

Sej karryret á la María

Vi har fået god mad på Vinkelvej 3 i dag, Maria tog initiativet, Lene lagde køkken til og mormor var glad gæst til menuen Sej karryret á la María

Konceptet er:
Snittede grøntsager svitses, lægges i et ovnfast fad, derpå lægges mager fisk (sej), og det overhældes med karrysovs. Det får en tur i ovnen ved 180 grader i 20 minutter og nydes med ris. Mums. Både mormor og Lene var vældigt tilfredse…

I denne version tog Maria:

• 3 porrer
• 4 gulerødder
• Rapsolie til svitsning (eller anden olie uden smag, fx vindruekerne, solsikke, sesam, men ikke olivenolie)
• 6 sej fileter (3 havde været nok – eller ca. 120 g. pr. person) (mørksej – lyssej – torsk – pangasiusfilet – eller bare en anden lys, mager fiskeart)
• 1 portion karrysovs.

Porrer og gulerødder blev snittet, svitset i olie, bredt ud på bunden af et ildfast fad, dækket med sejfilet, overhældt med karrysovs og varmet igennem.

Man checker om fisken er færdig ved at løfte op i den (fx med en ske) og pirke lidt til den med en gaffel – den skal ligesom løsne sig i flager, så er den perfekt.


Grundopskrift til karrysovs:

Grundlæggende behøves:
• Olie (eller margarine/smør) (uden smag, ikke olivenolie)
• Karry (ca. 2. tsk. til start, eksperimentér ud fra styrken)
• Hvedemel, ca. 1. strøget spiseske per person, der skal spise med
• Væske (en kombination af bouillon, kogevand, mælk eller fløde) Væsken skal passe til det, man skal bruge det til. I dette tilfælde bruges fiskebouillon (pulver fra Oscar) + mælk + lidt fløde. (Hvis det fx er boller i karry, så bruger man kogevandet fra kødbollerne, hvis det bare er grønsager, så bruger man kogevandet fra dem. Hvis man ikke har noget, så må man bruge købebouillon, men køb så helst noget af en god kvalitet).

Fremgangsmåde:
Olie i gryde, varme på, karry i, ’brænd’ karryen af. Det skal dufte i hele huset, men det må ikke være så varmt at det bruner.
Tilsæt mel, rør sammen, der skal være olie nok til, at det kan hænge sammen (cremet konsistens). Rør til der ikke er melklumper i.

Spæd så op med væske, først bouillon, så mælk, først fløde til sidst. Hvis du bruger bouillon, så vent med at salte, til bouillonen er tilsat, den salter nogle gange meget i sig selv. Smag til til allersidst.

Ekstra lir:
Hvis man har en stavblender eller ikke har noget imod klumper i sovsen, kan karrysovs gøres bedre ved at tilsætte:
• Finthakket løg
• Revet æble
• Revet ingefær

Det puttes i olien lige efter karryen (før melet) og svitses med. Det laver klumper, men dem blender man ud. (Hvis blenderen er af hvid plast, så bliver den karrygul, og det går ikke af i vask).
Derudover kan man putte alt muligt i – fx ananassaft (fra dåse), lagen fra syltede ingefær eller hvad som helst, der gerne er sødligt og stærkt.

Med opbagte sovse skal man for øvrigt altid passe på, at det ikke brænder på. Man kan ikke gå fra det.

Maria var kok, moster var kuli, mormor spiste med og maden var go’! :-)

(Alternativt kunne Lene foreslå, at man svitser løg, ingefær, æble og karry i olie og overhælder med kokosmælk, som man så lader koge ind til tilpas konsistens. Kokossovs smager godt til fisk og/eller ris.)

Ingen kommentarer: