tirsdag den 25. august 2009

Gammeldags kylling med det hele!


Når jeg besøgte farmor og farfar på husmandsstedet på Hovvejen i Viemose som barn, så fik vi altid gammeldags stegt kylling.  Alt var hjemmelavet, og det smagte formidabelt - selv om jeg ikke kunne lide at se min stoute farmor hugge hovedet af hønen.
Min morfar er andetsteds at finde på disse sider, så derfor er denne opskrift er dedikeret til Marie og Hans Jørgen Jensen fra Viemose.

Ingredienser:

1 god kylling. Kvickly har nogengange økologiske - dem kan man spise uden at få en dårlig smag i munden...

Persille og/eller andre krydderurter. En god håndfuld, nok til at fylde kyllingen.

Salt, peber

En god klat smør

En god stegegryde

Nye kartofler, små og lækre

Piskefløde til sovsen

En agurk

Et bundt rabarber, helst tynde

Eddike og sukker

1 stang vanille

evt. korianderfrø og frisk dild til kartoflerne

Hvis salat, så skal det være mormorsalat!

Fremgangsmåde:

Rabarberkompot
(fantastisk fordi den ikke koger ud)

Hæld 2 dl. sukker og 1 dl. vand i en kasserolle, flæk vanillestangen og skrab kernerne ud. Vanilla kan bruges til nød. Tilsæt både stang og korn til kasserollen og kog op.
Lad lagen stå et par minutter. Rens rabarberne, skær dem i 2-4 cm lange bidder og læg dem i en ildfast skål. Overhæld rabarberne med lagen, lad det stå til det er lidt afkølet. Rør ikke rundt eller noget.

Hæld lagen tilbage i gryden og kog den op igen. Hæld den tilbage over rabarberne og lad dem stå lidt igen. Bliv ved med at opvarme/overhælde/hælde tilbage indtil rabarberne er møre.


Kyllingen

Vask kyllingen af, også indvendigt. Gnid den indvendigt med salt og peber. Fyld den op med persille og andre krydderurter, fx. mynte, rosmarin, citronmelisse eller hvad man nu har, stængler og det hele med, bare det er skyllet! Bind rundt om gumpen og lårspidserne, så der er holdt lidt sammen på det hele. Vend vingespidserne rundt.

Brun smørret i en god stegegryde. Brun kyllingen på alle sider. Hæld lidt vand ved - ikke for meget. Læg låget på og lad den simre ca. 25-30 min. Vend så og lad den simre 20-30 min. på den anden side. Tag kyllingen op, parter den og gem skyen til sovsen i en anden beholder.


Kartofler

kan laves på traditionel vis, men her videregives et par tricks til nye kartofler:

Vask kartoflerne, put dem i en kasserolle og dæk med vand. Godt med salt i - 2-3 tsk., når vandet koget. Tilsæt også 1-2 spsk. korianderfrø. Kog i 5 minutter og lad stå i 10-15 minutter på komfuret med låget på, så er de perfekte. Times med kyllingen.


Agurkesalat

Bland ca. 1 dl. eddike, en lille sjat vand (ca. ½ dl) og noget sukker (1 par spsk) i en lille kasserolle. Kog op.

Vask agurken. Jeg skræller ikke og snitter ikke med skiveren på råkostjernet - det blir noget smat! I stedet bruger jeg 2 minutter ekstra på at skære agurken i fine tynde skiver med en helt almindelig kniv.

Læg agurkerne i et dybt fad eller en skål og overhæld med lagen. Salaten kan godt stå, men jeg synes den er bedst, hvis den er frisk, fx. kan den laves, når kartoflerne er sat over.... Det ser for øvrigt pænt ud, hvis man pynter agurkesalaten med friske citronmelisseskud

Sovs

En klat smør, evt. en sjat rapsolie og ca. 2 spsk mel bages op i kyllingegryden. Koges igennem og tilsættes stegeskyen fra kyllingen. Derefter tilsættes en passende mængde piskefløde. juster konsistensen evt. med kartoffelvandet (men husk, at det er meget salt). Kari bruger ekstremt lidt sovsekulør - kyllingesovs skal være lys! Smag til med salt og peber.

1 kommentar:

Ida sagde ...

Jeg er vild med den opskriftshistorie!