Skal laves en dag, hvor du har tid til at gå i gang ved 12-13.00-tiden
1 stor suppegryde
2-4 gode okseben med noget kød og en del marv
evt. 1 stykke oksekød, oksespidsbryst ell lign.
2 løg
4 gulerødder
½ selleri
2 persillerod
2 pastinak
2 kartofler
5-6 porrer
3-4 fed hvidløg
8 hele nelliker (enkelte)
10-15 hele peberkorn
Vand, salt.
Kødboller og melboller. Køb nogle gode og dyre nogen, der er meget stor forskel.
Fremgangsmåde:
Skyl kødet og benene og læg dem i gryden.
Ordn halvdelen af grønsagerne: skræl og skær i store stykker. Vask porretoppene fra alle porrene. Hvis du har gulerodstoppe eller selleritoppe eller andet, så skyl det og bundt det og kog dem med.
Pil løgene og stik dem med de 8 nelliker.
Kom det hele i gryden og dæk med vand, det skal stå mindst 5 cm op over urterne.
Peberkorn og pillede, hele fed hvidløg kommer med. Put noget salt i, men ikke helt så meget, som du tror skal i.
Sæt gryden over og afvent at det kommer i kog. Når det koger, så skum forsigtigt al skum af. Vend kødet og knoglerne, så alt skummet kommer op og bliver fjernet.
Når det hele er fint skummet af, så skru ned på laveste simreblus og lad det simre i 2-3 timer. Hvis du ikke skummer af bliver suppen meget grumset.
Her kan du evt. bage et lækkert, groft brød...
Nar de to timer er gået har du renset resten af grøntsagerne og skåret dem ud i de mundrette hapser, du gerne vil se i din suppe. Suppen sies, gryden vaskes af og den siede suppe kommes tilbage i gryden. Grøntsagssnasket giver du til hønsene, hvis du har sådan nogen. Ellers er det ikke til noget.
De friske, udskårne grønsager puttes i suppen og koger ca. 5-10 minutter, til de er netop møre. Derefter tilsættes kødboller og melboller, de varmes op (uden at koge) og suppen smages til med salt og peber.
Suppen serveres rygende varm med en god skefuld hakket persille og friskbagt brød - oksekødet kan skæres ud og puttes i suppen.
søndag den 22. november 2009
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar