onsdag den 20. oktober 2010

Råkostsalat af hvidkål eller rødkål

Råkostsalat af kål behøver ikke være anstrengende at tygge på. Man kan lave dejlig rødkålssalat og hvidkålssalat ud fra denne grundopskrift:

Grundopskrift:
½ hvidkåls- eller rødkålshoved
1 tsk salt
saften af 1 citron eller 1-2 spsk citronsaft fra flaske.

Fremgangsmåde:

Del det halve hoved så du har 2 kvarte. Hold fast på den del, hvor bladene hæftes til. Slids kålen op i smalle skiver på langs - men ikke helt op til tilhæftningen. Skær derefter med din bedste kniv meget tynde skiver på tværs. Hele forskellen ligger i, at kålen er snittet fint nok. Jeg synes det bliver for smattet, hvis man river den.

Når kålen er snittet skal den op i en stor skål eller evt. et mælkefad. Drys saltet henover og tilsæt citronsaft.
Pointen er nu, at saltet og citronen mørner kålen. Du hjælper til ved at ælte den, som om den var en tøjvask. Ælt i et par minutter og lad salaten stå og mørne i yderligere en halv time. Smag derefter på den - det kan være nødvendigt at skylle den for at få lidt af salt-citronsmagen væk.

Herefter kan du blande den med de ingredienser, du nu synes, her er et par forslag:

Ingredienser til rødkålssalat:
æbler i små tern
appelsiner i små tern
tranebær
nødder
svesker (så bliver det meget juleagtigt)
kogte rødbedetern
og min favorit: granatæblekerner.
Det kan blive en rødkålssalat som giver et værdigt modspil til rødkålen fra glas på julebordet.

Ingredienser til hvidkålssalat:
revne gulerødder
nødder eller mandler
æbler i små tern
blegselleri i tynde skiver
rosiner
agurk
ananas
alle andre ingredienser, som man kan putte i salat.

Hvis man tilsætter lidt creme fraiche eller islandsk skyr (eller græsk youghurt) så har man en god international Coleslaw - lignende spise. Garanteret sundt og overraskende nemt at spise.

Ingen kommentarer: