torsdag den 12. marts 2009

Lasagne - den gode, gamle fra Karolines

(Lidt forandret gennem årene)

Kødsovs:
- olivenolie
- 2 finthakkede løg
- Evt. 1 finthakket chili, ikke for stærk, uden kerner
- 2 fed pressede hvidløg
- 350-400 g. hakket okse (magert)
- ca. 1 dl. røde linser (kan udelades - brug så mere oksekød)
- ca. 200-300 g. plantefyld: finthakket eller revet gulerødder, squash, champignon, peberfrugter eller hvad man nu har(kan udelades og erstattes af kød eller quorn
- ca. 100-120 g.koncentreret tomatpure (1½ lille dåse eller knap 1 stor dåse)
- En masse bladkrydderi: merian, oregano, basilikum, timian, ca. 1 spsk. eller mere af hver
- 1-2 glas rødvin (bare den billige)
- 1-2 dl. fløde
- salt og peber

Bechamelsovs:
- ca. ½-1 d. olivenolie (eller smør)
- 2-3 spsk. mel
- ca. ½ l. mælk
- ca. 1 dl. fløde
- ca 100 g. reven ost
- muskatnød, salt og peber

- Lasagneplader
- Lidt rasp
- En god og fyldig salat - tomatsalat passer godt til.

Start med kødsovsen: Svits løg og chili i olivenolie. Tilsæt kød og svits til porerne er lukkede. Tilsæt linser, krydderier og tomatkoncentrat. Svits, så tomatkoncentratet dufter. Tilsæt så plantemateriale, vend det lidt rundt og tilsæt rødvin og fløde. Lad simre på lavt blus mens du laver bechamelsovsen. Rødvinen skal koge godt igennem for at lave den rigtige smag.

Bechamelsovsen skal laves i en anden gryde, start med olien og varm det lidt op, tilsæt mel under omrøring og lad det bage igennem. Tilsæt så mælken langsomt under omrøring. Konsistensen skal være som en lidt for tyk opbagt sovs. Tilsæt så fløde, lad det koge et minut eller to under omrøring og tag af varmen. Tilsæt så den revne ost, muskat, salt og peber. Lad stå.

Smag kødsovsen til med salt, peber og presset hvidløg.

Find en bradepande frem, ikke for stor, så bliver lasagnen for flad. (ca. 20*30*10 cm er passende). Smør den og byg så lagene op: først plader, så kødsovs og bechamelsovs. Lav tynde lag men sørg for, at sovsen kommer helt ud i hjørnerne. Slut med bechamelsovs, drys med rasp og bag så i ovnen v. 200 grader i ca. 20 minutter.

Den har rigtigt godt af at stå et par timer eller sågar hele dagen, når den er lagt sammen og før den bages. Når den kommer ud af ovnen er den også bedst, hvis den lige får lov at hvile i 10-15 minutter før den spises.

Forskellen på denne og den fra Karolines køkken er linserne, plantematerialet, mængden af krydderier og rødvinen. Desuden er smør skiftet ud med olie. Alt sammen for smagens og sundhedens skyld. Men det er stadig en kaloriebombe. Hvis man tager for meget fedt ud af den, smager den bare slet ikke ligeså godt! Se den oprindelige opskrift her

Godt med salat til...

3 kommentarer:

Mie Burchardi sagde ...

Jeg laver den her til Lynge i aften (men selvfølgelig mest for min egen skyld:) ) Glæder mig til at smage mors mad!

Mie Burchardi sagde ...

...jeg lavede den igen i går til Quang (: tiderne skifter, samme gode lasagne!

Lene Burchardi sagde ...

Ny mand, samme lasagne. Når I engang kommer til mormordag til mig på mit plejehjem, så må I lave lasagne til mig :-)